Hoe vul ik een aanrijdingsformulier in? Tips & Tricks

2 januari 2017

Bent U betrokken bij een verkeersongeval? Allereerst hopen wij natuurlijk dat U zelf geen verwondingen heeft en de schade beperkt is. Een goed ingevuld gemeenschappelijk aanrijdingsformulier schept duidelijkheid over de omstandigheden van het ongeval en zorgt voor snelle regeling van de schade. Daarom vindt U hier enkele nuttige tips terug:

  1. Vul de standaard gegevens op voorhand in. Je eigen gegevens (naam, adres,…), die van je wagen en je makelaar kan je perfect op voorhand invullen. De meeste mensen zijn erg onder de indruk na een ongeval, zelfs als er bijna geen schade is. Op voorhand je gegevens invullen bespaart je veel stress op het moment zelf.
  2. Vul zeker alle kolommen in en wees volledig! Dit bespaart U mogelijke, latere discussies. Vul bij de plaats van het ongeval dan ook niet enkel de stad of dorp in, maar ook de straatnaam en zo mogelijk een huisnummer of kruispunt.
  3. Maak zeker gebruik van de rubriek ‘opmerkingen‘. Als je het niet eens bent met de versie van de andere bestuurder, leg dit dan kort bij jouw opmerkingen uit. Wanneer je de versie van de andere bestuurder niet betwist in jouw opmerkingen, mag men er in sommige gevallen vanuit gaan dat U akkoord gaat met deze versie… Wees hiermee dus erg voorzichtig!
  4. De situatieschets is vaak van doorslaggevend belang. Probeer de rijbaan en de wagens in hun juiste verhoudingen te tekenen, geef je rijrichting aan, teken je pinklicht als je deze op had staan, teken de plaats van eventuele getuigen en besteed aandacht aan de exacte plaats van de voertuigen op het moment van de aanrijding. Duid ook wegmarkeringen en/of verkeersborden aan. Wees zo volledig mogelijk!
  5. Zijn er getuigen van het ongeval? Spreek deze zo vlug mogelijk aan en noteer zijn/ haar gegevens (naam, adres en telefoonnummer) op het formulier. Bij eventuele latere discussie kan een getuige jouw versie beamen. Het is hiervoor wel noodzakelijk dat hij/ zij op het aanrijdingsformulier wordt vermeld. Zo niet is de kans groot dat de getuigenis als niet bewijskrachtig wordt aanzien.
  6. Wil de andere bestuurder niet meewerken, vertelt deze een heel ander verhaal of is deze bv. dronken? Bel dan de politie. Deze stelt dan een proces verbaal op in plaats van het aanrijdingsformulier. Teken in ieder geval nooit een formulier, indien U niet akkoord bent met de uiteenzetting hierop. U kan hiertoe nooit worden verplicht.
  7. Heeft U hulp nodig bij het invullen van het aanrijdingsformulier of zit U met vragen? Bel gerust jouw makelaar, deze kan U bijstaan met raad en daad.

Verzekeringsmaatschappijen zullen op basis van het aanrijdingsformulier steeds proberen de schade te regelen. Vaak rijzen er echter vragen of discussie wanneer het aanrijdingsformulier niet volledig of foutief werd ingevuld. In dat geval wordt vaak een advocaat onder de arm genomen om standpunt in te nemen over de haalbaarheid van de vordering.

Heeft U vragen of bent U reeds verwikkeld in een discussie over het aanrijdingsformulier of een verkeersongeval? Contacteer dan gerust ons kantoor.a

 

 

Posted in Wegverkeer en verzekeringsrecht by Evelien